0

Buurtconciërges Liesbeth & Lianne

Zijn sinds maart 2021 de buurtconciërges van Diepenveen, een gezellig dorpje grenzend aan Deventer.

Tijd en aandacht voor mensen

Liesbeth heeft jarenlang in de wijkverpleging gewerkt. En miste daarin het echte contact met de mensen waar ze thuis kwam. Als buurtconciërge heeft ze meer tijd voor de wijkbewoners en kan ze zo verder helpen. Ook Lianne heeft een achtergrond in de zorg, zo werkte ze in de gehandicaptenzorg en met dementerende mensen. Buur & Zo zien ze beide als een verbindende schakel.

“We zijn natuurlijk net gestart in Diepenveen. De afgelopen weken zijn we vooral druk geweest met zichtbaarheid. Mensen moeten natuurlijk nog ontdekken wie we zijn en waar ze ons voor kunnen benaderen. We willen graag een vertrouwd gezicht zijn en staan klaar voor kwetsbare wijkbewoners. Ook hebben we contact gelegd met lokale ondernemers”, legt Lianne uit.

Kulturhus als ontmoetingsplek

De dames gebruiken het Kulturhus in Diepenveen als uitvalsbasis. Normaal gesproken vinden daar ook allerlei activiteiten plaats, waar ze wijkbewoners naartoe begeleiden. Dat is nu heel anders door Corona. Liesbeth vertelt hoe zij hier op inspelen: “In Diepenveen hebben we veel ouderen die thuis wonen. Eenzaamheid ligt dan op de loer. En door alle maatregelen is de situatie nu soms schrijnend. Wij zijn er dan om dit te signaleren. Een praatje te maken, even een helpende hand te bieden. En we leggen contact met bijvoorbeeld het sociale wijkteam of het vrijwilligersnetwerk. Die nemen een eenzame buurtbewoner even mee voor een wekelijkse wandeling bijvoorbeeld. Daar leven mensen enorm van op.”

Verbinding leggen

Is er dan nu niks geregeld voor deze wijkbewoners? Natuurlijk is er hulp beschikbaar, vrijwilligers, een sociaal wijkteam. Maar dat is allemaal nogal versnipperd. De buurtconciërges gaan de verbinding leggen tussen de verschillende aanbieders. Zodat mensen hun weg beter weten te vinden en weer meedoen aan het leven. Bellen Liesbeth en Lianne dan zomaar bij mensen aan? “Nee, dat doen we alleen als je zelf aangeeft dat je een bezoekje waardeert. Of je geeft dit aan voor je ouders of je buurvrouw. Wij maken contact door bijvoorbeeld medicijnen te bezorgen en in de dispenser te plaatsen. Ook brengen we maaltijden rond namens Gotink. En hulpmiddelen van de Vegro. De bezorging verloopt efficiënt en milieuvriendelijk dankzij onze elektrische auto. En heel belangrijk: we hebben dan tijd om even een gesprek te hebben en een oogje in het zeil te houden.”

Echte mensen-mensen

Wat maakt deze dames nou fijne buurtconciërges? Ze beschrijven zichzelf heel eensgezind als echte mensen-mensen. Sociaal en toegankelijk zijn ze ook beide. Ze nemen ieder hun eigen ervaring vanuit de zorg mee en vullen elkaar mooi aan.

Liesbeth en Lianne komen graag in contact met buurtbewoners in Diepenveen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Neem gerust contact op om eens kennis te maken. Ze helpen u graag verder. Op dit moment kan dit van maandag t/m vrijdag.

Mail: info@buurenzo.nl

Telefoon: 0570 573820

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.