0

Buurtconciërges Carla en Jaap

Sinds 1 februari 2021 zijn de buurtconciërges begonnen in de wijken Colmschate en Vijfhoek in Deventer.

Het past als een handschoen

Een buurtconciërge, wat moet je je daarbij voorstellen? Bijzonder is dat Jaap en Carla een hele andere achtergrond hebben. Carla werkte in het verleden als receptioniste en reisbegeleider. Jaap komt uit de commerciële hoek. Dan is de rol als buurtconciërge vast wennen? “Het past als een handschoen”, zegt Jaap vol overtuiging. “Het belangrijkste is dat je oog voor mensen hebt, situaties kunt inschatten en dat je hart echt bij de kwetsbare wijkbewoners ligt. En dat geldt voor Carla en mij zeker weten. Volgens ons is dit de mooiste baan die je kunt hebben.”

Contact leggen en echt luisteren

Het contact met de wijkbewoners moet nog verder groeien, maar toch gaat het al snel. Samen zijn ze al bij veel mensen aan de deur geweest. Om maaltijden van Gotink te bezorgen, hulpmiddelen van Vegro en medicijnen van Flora Apotheek. “Maar vooral om ook echt contact te maken. Dat is laagdrempelig, we komen immers producten brengen. En hebben ook tijd om even te luisteren; hoe gaat het nou, is er hulp nodig?”, legt Carla uit.

Verbinding met De Fontein en hulpverleners

De buurtconciërges hebben als het nodig is contact met hulpverleners of vrijwilligers. Ze werken veel samen met Verbindingscentrum De Fontein. “We hopen dat er snel weer leuke activiteiten zijn, zoals de breiclub of beweegles. Mensen knappen er enorm van op als ze weer kunnen meedoen en anderen ontmoeten. We helpen ze graag om dat mogelijk te maken.”

Eenzaamheid in corona-tijd

Op dit moment ziet hun hulp er natuurlijk anders uit. “Niet iedereen wil dat wij binnenkomen i.v.m. Corona. Maar dat is prima. We houden een oogje in het zeil en sommige bewoners vinden het juist wel heel fijn even samen een kop koffie te drinken. Omdat ze hun kinderen en kleinkinderen nog maar amper kunnen zien bijvoorbeeld. Eenzaamheid speelt nu een nog grotere rol dan in normale tijden. Dan is het contact dat we met wijkbewoners hebben echt helpend.”

Bezorgdienst in de wijk

Medicijnen, hulpmiddelen, maaltijden; wat gaan de buurtconciërges nog meer bezorgen? “We zijn op dit moment met de Jumbo in de wijk een bezorgservice aan het opzetten. Speciaal voor deze kwetsbare wijkbewoners. Ze kunnen een online bestellijst invullen. En wij bezorgen de producten dan gewoon thuis. In de toekomst breiden we de bezorgdienst waarschijnlijk nog uit.”

Een praatje maken?

Op dit moment leggen Carla en Jaap zeker 50 bezoekjes per week af. Kunt u zelf of een naaste van u ook wat ondersteuning gebruiken? De buurtconciërges staan voor u klaar, van maandag t/m zaterdag. Neem dus gerust contact met ze op.

Mail: info@buurenzo.nl

Telefoon: 0570 573820

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.