0

Een buurtconciërge als vertrouwd gezicht voor kwetsbare wijkbewoners. Iemand die maaltijden bezorgt én een luisterend oor biedt. Dat is Buur & Zo in een notendop. De pilot startte in 2019 in Deventer. De reacties waren lovend: het bleek een succes. En dus is het tijd voor uitbreiding vanaf februari 2021.

Dat betekent: meer buurtconciërges, meer wijken, meer leveranciers. En in de wijk Colmschate zelfs de eerste stap richting een duurzaam welzijns- en zorgconcept.

In samenwerking met Verbindingscentrum De Fontein start daar het Wijkservicecentrum van de Toekomst. Een toegankelijke manier om kwetsbare wijkbewoners te ondersteunen en eenzaamheid tegen te gaan.

Buurtconciërge Erna Lammers ontving recent gedeputeerde Roy de Witte (provincie Overijssel). Hij wilde zelf ervaren hoe waardevol haar werk is voor wijkbewoners en ging met haar op pad (foto:
Ronald Hissink
)

Buur & Zo: altijd een vertrouwd en veilig gezicht

Buur & Zo steunt op een krachtig consortium van partijen, met als initiatiefnemer Carinova. Het is nu een praktisch concept. Zo bezorgt de buurtconciërge medicijnen en maaltijden aan huis. Of vervangt een lampje.

“Wat ben ik blij met je. Nu kan ik er weer even tegen.”

Ook houdt hij of zij een oogje in het zeil en legt écht contact met kwetsbare wijkbewoners. Buurtconciërge Erna brengt bijvoorbeeld wekelijks de medicijnen van de 85-jarige Piet langs.

Een kop koffie en een praatje is daarbij vaste prik. Piet liet Erna weten: “Wat ben ik blij met je. Nu kan ik er weer even tegen.”

De ‘vrouw met de rode jas’, Erna Lammers

Meer tijd en aandacht door combineren van taken

De inzet van de buurtconciërge heeft meerdere voordelen. Zo bezorgt hij of zij aan huis met een elektrische auto. Kan praktische hulp bij kleine klusjes bieden, maar heeft vooral een signalerende functie.

Welke hulp heeft de bewoner nodig? Wie bellen we daarvoor? Zo neemt de druk op zorgverleners en mantelzorgers af. Ook werkt het persoonlijke contact met de buurtconciërge preventief. Eenzame ouderen gaan de deur weer uit voor de beweegles of breiclub.

Het gevoel bij de (wijk)gemeenschap te horen kan een groot verschil maken. Door zowel logistieke als praktische taken bij de buurtconciërge neer te leggen is er tijd om wat langer sociaal contact te leggen met wijkbewoners.

Ontwikkeling Wijkservicecentrum van de Toekomst

Een Wijkservicecentrum is een fysieke verbindende schakel. Een ontmoetingsplek voor wijkbewoners, waar activiteiten en diensten aangeboden worden. Vanuit het Wijkservicecentrum is zorg en ondersteuning te organiseren.

De buurtconciërges gebruiken het als logistiek startpunt voor bezorging binnen de wijk. Buur & Zo in de wijk Colmschate start als eerste met deze doorontwikkeling door samen te werken met Verbindingscentrum De Fontein.

Een waardevolle stap richting een duurzaam welzijns- en zorgconcept. Dat niet alleen betaalbaar, maar ook eenvoudig te kopiëren is naar andere wijken.

Samenwerkende partijen

Dit initiatief wordt ondersteund door de Provincie Overijssel en Topsector Logistiek – TKI Dinalog. Het project wordt gecoördineerd door Jannette de Bes – van Staalduinen van TNO.

Verder zijn de volgende partijen en kennisinstellingen intensief betrokken: Carinova, Flora Apotheek, Gotink Catering, Vegro Verpleegartikelen, Medido, PostNL, F. v/d Vooren b.v. Medische Groothandel, MKB Deventer, Cleantech Regio, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Saxion en Radboud Universiteit.

Naast deze partijen is er een samenwerking met Raster en Sociaal team Deventer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.